Hoe verwerk ik bandjes en / of kantjes ?

Vorige Artikel 4 van 12 Volgende

Oeteljee heeft een groot assortiment bandjes en kantjes, maar hoe verwerk je deze op je jasje of kiel?

Diverse bandjes rafelen, pas hiermee op. Als je " rafelbandjes" koopt bij Oeteljee dan hebben wij deze aan het begin en het einde beschermd met plakband. Zo weet je meteen al dat het rafelbandjes zijn. Je kunt het plakband laten zitten, maar je kunt ook aan het begin en het einde een beetje nagellak of textiellijm doen. Wacht met verwerken totdat dit goed is uitgehard.

Hoe zet ik al die bandjes en kantjes op mijn jas/kiel?

Per bandje is dit lastig uit te leggen........ als je een naaimachine hebt dan is dit wel het handigst. Gebruik voor de verwerking van bandjes een dikke machinenaald, liefst naald nr 100, deze kun je ook gebruiken om emblemen te stikken:

https://www.oeteljee.nl/a-45388356/naalden-spelden/fournituren-machinenaalden-schmetz-universeel-nr-100/

Zet vervolgens je steeklengte tussen de 3 en 4 mm. De meeste bandjes en kantjes kun je met wit garen verwerken, dit valt het minste op.

Naai in het midden van de " drager" van het bandje als het franjeband is. Met rood wit geel is dit al makkelijk, in de midden zit je al in het witte gedeelte. Met zigzagband kun je ook gewoon in de midden rechtdoor stikken.Sla het bandje aan het einde altijd dubbel naar binnen ter afwerking. Naai iets langer door en naai dan pas achteruit ter afhechting, zo zit je niet op de dikke bobbel van het dubbel gevouwen uiteinde.

Bij sommige bandjes is het handig om je ritsvoetje te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het belletjesband, dit voetje is smaller en dan zitten je belletjes niet in de weg. Bij sommige naaimachines kun je de naaldstand veranderen naar links of rechts, dit is ook altijd handig bij het verwerken van je bandjes.

Ter verwerking van elastisch band kun je je machine het beste op een flauwe zigzagstand zetten (0,5), dan rekt dit mee op je jas of kiel.

Wil je bandjes en kantjes aan de mouw zetten? Keer de mouw eerst binnenstebuiten, en naai vervolgens " binnen" in de mouw, dit gaat makkelijker dan met je vrije voet.

Handmatig verwerken van bandjes en kantjes:

Deze manier vergt veel tijd en geduld van je, maar is niet onmogelijk. Gebruik de juiste materialen, deze heeft Oeteljee al verwerkt in verschillende pakketjes:

https://www.oeteljee.nl/search/?search=naaigaren

De artikelen in de pakketjes zijn ook los verkrijgbaar. Zo heb je de juiste naalden nodig welke je het gemakkelijker maken. En een vingerhoedje om geen pijn aan je vingers te krijgen bij het doorsteken van de naald.

In dit filmpje vind enkele basissteken om je bandjes en kantjes aan je jas of kiel te zetten. Oefen eerst even op een lapje als je dit je eerste keer is, zo bespaar je je jas of kiel van beschadigingen.

Lees ook de tips hierboven over stikken met de naaimachine, hier staan ook nuttige tips mbt de eigenschappen en rafelen van banjes en kantjes.

Is je poging mislukt, of heb je geen tijd om dit alles zelf te doen? Oeteljee kan het desnoods voor je verzorgen. En vragen mag je altijd in de winkel komen stellen, wij voorzien je graag van advies.

https://www.oeteljee.nl/a-35673337/oeteldonkse-emblemen/carnavals-emblemen-laten-stikken-op-jas-kiel/

Tips om zelf je emblemen aan te brengen op je jas of kiel vind je hier:

https://www.oeteljee.nl/a-56899334/nieuwste-artikelen/hoe-breng-ik-emblemen-aan-op-mijn-jas-of-kiel/

Nog een laatste tip: Verwerk bandjes en kantje NIET met (textiel) lijm, dit is niet " carnavalsproof" en als het mislukt of gedeeltelijk los laat, kun je het heel moeilijk weer herstellen. Doordat de lijmlaag niet meer te verwijderen is, kun je er ook erg moeilijk of niet meer overheen stikken.

Betaal veilig

 

 

© 2011 - 2021 Oeteljee Den Bosch | sitemap | rss